Keresés: Családregény

Jean Michel
Szerző: Knittel, John (1891-1970); Cím: Jean Michel
Alcím: - Sorozat: -
A fehér felhők földjén
Szerző: Lark, Sarah; Cím: A fehér felhők földjén
Alcím: - Sorozat: -
Élet és halál évei
Szerző: Görlich, Günter; Cím: Élet és halál évei
Alcím: Egy család regénye Sorozat: -
Emma lánya
Szerző: Fábián Janka; Cím: Emma lánya
Alcím: - Sorozat: -
A számos félreértés és viszontagság után egymásra talált párnak, az elismert gyerekorvosnak, Kóthay Gábornak és feleségének, a sikeres írónőnek, Emmának a három fiú után végre lánya születik. A szépséges, aranyhajú Éva színésznőnek készül, ám közbeszól a háború, majd a kommunista diktatúra. Évát és családját osztályellenségnek minősítik, kitelepítik. Az 1956-os forradalom után, amelyben ilyen-olyan módon szinte minden Kóthay részt vesz, a família tagjai ismét elszakadnak egymástól. Emma a lányával, Évával és az unokájával egy rövid párizsi megálló után Amerikába emigrál, Tamásék azonban az otthon maradás mellett döntenek.<br> A század második felének eseményeit a szélrózsa minden irányába szétszóródó Kóthay gyerekek és unokák különbözőképpen élik meg. A forradalmat követő megtorlás, 1968 Párizsa, a hatvanas-hetvenes évek Amerikája, a szögesdróton inneni nyomasztó világ, a kései Kádár-korszak békés álarca mögött a szabadság fájó hiánya, majd a rendszerváltás éppen úgy főszereplői a könyvnek, mint az egyre népesebb família. Végül, a fordulat évében egy boldog-szomorú esemény kapcsán újra összegyűlik az egész család a régi, Balaton-parti házban, ahol az is kiderül, hogy habár végleg lezárult egy korszak, lesz, aki továbbviszi Emma örökségét.<br> A történész végzettségű fiatal írónő váratlan fordulatokban, hol vidám, hol felemelő, hol szívszorító pillanatokban bővelkedő regénye befejező része a háromkötetes családregénynek, amely egészen a XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét.
Stroke
Szerző: Jankovics Éva; Cím: Stroke
Alcím: Egy család regénye Sorozat: -
A nyugalmazott kisvárosi építészmérnök, Tornyai István 72 éves, jó egészségnek örvendő özvegyember, s éppen házasodni készül. Ám hirtelen agyvérzést kap, és egy kórházi ágyon találja magát, bénán és magatehetetlenül. Lassan felgyógyul és elhagyja a kórházat, hogy Anna lányáékhoz költözzön. A gyermekei vendégszeretetének kiszolgáltatott, unokáit \"megszelídíteni\" próbáló, lábadozó nagyapa meglepően jól alkalmazkodik új élethelyzetéhez, és sokszor kíméletlen éleslátással dolgozza fel az őt körülvevő szűk világ mindennapi eseményeit.<br> Hamarosan kiderül azonban, hogy Ármin, a legszeretettebb unokája drogozik, sőt nemcsak fogyasztja, de árulja is a kábítószert. A gyermekükön segíteni próbáló szülők lassan belerokkannak a csapásba. Ráadásul úgy tűnik, egyedül csak a beteg nagypapának nyílik meg a kamasz fiú.<br> Amikor aztán Ármint előzetes letartóztatásba helyezik, a minden élethelyzetében érzékeny, jó megfigyelő és még mindig önálló nagypapa -gyermekei ellenkezését félresöpörve- megteszi azt, amire a család nem képes: nagyvonalú és hősies gesztussal unokája megmentésére siet.<br> De miképp tudja a kamasz fiú meghálálni a nagypapa önfeláldozását, és vajon az idős ember nélkül hogyan tudja folytatni a család? Lesz-e még számukra lehetőség és idő újra megtalálni helyüket a családban és a világban?
Tövispuszta
Szerző: Kepes András; Cím: Tövispuszta
Alcím: - Sorozat: -
\"Kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálom összerakni ezt a történetet.<br> Mindent én gyűjtöttem a behívóparancstól a kitelepítési határozatig és az egymásnak ellentmondó önéletrajzokig, a koronás ezüstkanáltól a tulipános ládáig, a hanukkai gyertyatartótól a vásári Krisztus-képig és a felfújható Buddháig. Ahogy elnézem, jó mocskos kis történet lesz, tele vicsorral és könnyes röhögéssel, szerelemmel, gyilkossággal, barátsággal és árulással, fordulatokkal és közhelyekkel. Akár egy szappanopera. Vagy mint a történelmünk. Arra gondoltam, hátha az igazság helyett mondogatott és a valóság helyett megélt történetek összeillesztve valósággá válnak.\" (a Szerző)
Váratlan áldás
Szerző: Bradford, Barbara Taylor; Cím: Váratlan áldás
Alcím: - Sorozat: -
Elizabeth
Szerző: Bradford, Barbara Taylor; Cím: Elizabeth Kikölcsönözve
Alcím: - Sorozat: -
Ravenscar örökösei
Szerző: Bradford, Barbara Taylor; Cím: Ravenscar örökösei Kikölcsönözve
Alcím: - Sorozat: -
A Ravenscar dinasztia
Szerző: Bradford, Barbara Taylor; Cím: A Ravenscar dinasztia Kikölcsönözve
Alcím: - Sorozat: -